“All Greek to You” – Πρόσκληση σε Έλληνες παραγωγούς για εξαγωγές στην Ιρλανδία

/ Blog

Γ. Ζαμπετάκης: Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Χημείας Τροφίμων που εισάγει ελληνικά προϊόντα στην Ιρλανδία

από το cibum.gr

 

O Γιάννης Ζαμπετάκης, πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής της Χημείας Τροφίμων στο ΕΚΠΑ, νυν Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ και αρθρογράφος στο Cibum, είναι αναφανδόν υπέρ της κοινής παραδοχής πως η ζωή βοηθάει τους τολμηρούς. Τα βήματα «χωρίς καμία εγγύηση» στη ζωή του δεν είναι λίγα. Το πλέον χαρακτηριστικό ήταν να αφήσει μία σίγουρη δουλειά σε ελληνικό Πανεπιστήμιο για να δοκιμάσει τις δυνατότητες και αντοχές του ως καθηγητής στην Ιρλανδία, εννοείται ξεσηκώνοντας όλη του την οικογένεια, αλλά και το πιο πρόσφατο τόλμημα να ξεκινήσει στο μακρινό Λίμερικ το δικό του «μπακάλικο» με τρόφιμα ελληνικής παραγωγής. Το τελευταίο βήμα ήταν η αφορμή για αυτή τη συνέντευξη , προκειμένου να μας αποκαλύψει πως και γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με εισαγωγές ελληνικών τροφίμων.

Ο κ. Ζαμπετάκης έχοντας εργαστεί ως Ακαδημαϊκός σε 3 διαφορετικά Πανεπιστήμια σε 3 διαφορετικές χώρες (University of Leeds, Μεγάλη Βρετανία, ΕΚΠΑ και University of Limerick, Ιρλανδία) έχει πλούσια εμπειρία για το πώς λειτουργούν τα ΑΕΙ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως την περίοδο που ήταν Καθηγητής στο ΕΚΠΑ έχει συγγράψει 6 βιβλία στα Ελληνικά και παράλληλα εργαζόνταν ως Lead Auditor σε επιθεωρήσεις βιομηχανίας τροφίμων κατά BRC, ISO9001 και ISO22000.

Η άποψη του Γιάννη Ζαμπετάκη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι καλή όπως άλλωστε φαίνεται και από τα άρθρα του στο Cibum ως ”Αριστερό εξτρέμ. Ο Καθηγητής Χημείας Τροφίμων υποστηρίζει πως «Μετά από 25 χρόνια Ακαδημαϊκής θητείας σε τρία διαφορετικά ΑΕΙ (Αγγλίας, Ελλάδας και Ιρλανδίας), έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα Πανεπιστήμια είναι, δυστυχώς, θερμοκήπια όπου, μεταφορικά, επωάζουμε μυαλά νέων ανθρώπων με αποστειρωμένες γνώσεις. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, αυτές οι γνώσεις που μεταδίδουμε είναι κατά 10-20 χρόνια απαρχαιωμένες και έτσι οι απόφοιτοι βγαίνουν στην αγορά εργασίας χωρίς τα κατάλληλα εφόδια! Βέβαια, υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις, όχι όμως στην Ελλάδα(!), όπου τα προγράμματα σπουδών συνεχώς επικαιροποιούνται»

«Τολμάν ανάγκη, καν τύχω καν μη τύχω» είχε γράψει ο αρχαίος τραγικός Ευριπίδης (Πρέπει να το τολμήσω είτε πετύχω είτε όχι) κάτι που ο κ. Ζαμπετάκης το ασπάζεται πλήρως. Γι αυτό και οραματίστηκε σχεδίασε και τελικά τόλμησε να εισάγει στην Ιρλανδία ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γης, από ξεχωριστούς Έλληνες παραγωγούς. Πως του ήρθε η ιδέα; Όπως τονίζει αιτία ήταν το «σύνδρομο στέρησης» ελληνικών γεύσεων.

«Έχοντας ζήσει 8 χρόνια στην Αγγλία στα 90ies και τα προηγούμενα 8 χρόνια στην Ιρλανδία, αυτό που βλέπω γύρω μου και με στεναχωρεί βαθύτατα είναι ότι στην πατρίδα, στην Ελλάδα μας, έχουμε πολλούς και πολύ αξιόλογους παραγωγούς τροφίμων και ποτών με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλότατη διατροφική αξία. Αυτά τα τρόφιμα έχουν εξαιρετικό ισχυρό εξαγωγικό δυναμικό, με άλλα λόγια μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα στα τρόφιμα του ανταγωνισμού από άλλες χώρες» λέει ο πανεπιστημιακός και συνεχίζει: «Πάρτε για παράδειγμα τα Ελληνικά κρασιά. Με 15-25 ευρώ στην Ελλάδα, μπορείτε να αγοράσετε εξαιρετικά κρασιά. Τα αντίστοιχης ποιότητας Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά κοστίζουν από 40 ευρώ και πάνω. Εδώ στο Λίμερικ (στη δυτική Ιρλανδία) μπορώ να βρω (μόνο σε μια κάβα!) τρεις Ελληνικές ετικέτες κρασιών ενός μόνο Έλληνα παραγωγού. Με δεδομένη την αξία των Ελληνικών κρασιών και τις υπέροχες και σπάνιες ποικιλίες αμπελιών που έχουμε στην πατρίδα, γιατί, λοιπόν, δεν υπάρχουν στην Ιρλανδία πιο πολλές Ελληνικές ετικέτες; Αποφασίσαμε λοιπόν να πάψουμε να είμαστε θεατές σε αυτό το κακόγουστο έργο και να κάνουμε κάτι. Κάτι απτό».

Η ιδέα υλοποιείται από μία παρέα “τροφιματζίδων” με σχέδιο και όραμα όπως λέει  ο ίδιος. «Το όνομα αυτής “All Greek to You” και ο σκοπός της είναι να εισάγουμε στην Ιρλανδία και να πουλάμε λιανικώς τα καλύτερα τρόφιμα της Ελλάδας, από λάδι και ελιές και δίκταμο και κρόκο κοζάνης μέχρι χυλοπίτες, φασόλια Πρεσπών, μαστίχα και τα παραγωγά της…»

Η ιδέα είναι απλή: Οι “Τροφιματζήδες”  θα προμηθεύονται χονδρικώς από τους καλύτερους Έλληνες παραγωγούς τα πιστοποιημένα τους προϊόντα και θα τα πουλάνε λιανικώς στην Ιρλανδία, χωρίς μεσάζοντες και, χωρίς καρτέλ.

Ο στόχος της ομάδας είναι να κάνουν την Ελλάδα γνωστή σε ολάκερη την Ιρλανδία αλλά και να εκπαιδεύσουν το Ιρλανδικό καταναλωτικό κοινό πώς να τρώει πιο γευστικά και πιο υγιεινά τρόφιμα. «Η Μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή εδώ αλλά τα Ελληνικά τρόφιμα που είναι διαθέσιμα εδώ είναι μόνο λάδι, φέτα και γιαούρτι» λεέι ο Γιάννης Ζαμπετάκης.

Στην ερώτηση εάν θα πουλάνε μόνο λιανική απαντά κατηγορηματικά ναι. «Ναι, γιατί πιστεύουμε στην αξία των Ελληνικών τροφίμων και στο δυναμικό τους να σταθούν επάξια στην εδώ αγορά. Στο site μας (http://www.allgreektoyou.com/ ) που έχουμε καταχωρήσει και είναι υπό δημιουργία, θα έχουμε όλα τα logo  των προμηθευτών μας και ένα ιστολόγιο όπου θα γράφουμε σε τακτική βάση κείμενα στα Αγγλικά για τα προϊόντα μας αλλά και για την ιστορία των προμηθευτών μας»

Ξέρετε, ένα βότανο έχει πίσω του ιστορία δεκαετιών αν όχι… αιώνων. Αυτήν την ιστορία (το λεγόμενο food story) θέλουμε να προβάλουμε στο εδώ καταναλωτικό κοινό. Ένα τρόφιμο χωρίς food story σε σχέση με ένα τρόφιμο με μία ενδιαφέρουσα ιστορία δεν έχει καμιά τύχη στο σύγχρονο επιχειρείν. Παράλληλα όμως θα έχουμε και e-shop ώστε να είμαστε σε θέση να καλύπτουμε όλη την Ιρλανδία».

Στην ερώτηση πως θα γίνει η επιλογή των προμηθευτών ο Γιάννης Ζαμπετάκης απάντησε: «Έχουμε ήδη φτιάξει μια λίστα με τα τρόφιμα που θέλουμε να φέρουμε εδώ. Το επόμενο βήμα είναι να ταυτοποιήσουμε τους καλύτερους παραγωγούς στην Ελλάδα για το κάθε τρόφιμο της λίστας μας. Έχουμε την γνώση στην ομάδα μας για αυτό τον σκοπό. Αλλά παράλληλα, θα ήθελα μέσω αυτής της συνέντευξης να στείλω ένα μήνυμα (μια πρόσκληση αν θέλετε) σε όλους τους παραγωγούς μη αλλοιώσιμων τροφίμων και ποτών να έρθουν σε επαφή μαζί μας.

Θα ακολουθήσει ένα ταξίδι μου σε όλη την Ελλάδα να γνωρίσω από κοντά αυτούς τους παραγωγούς και να τους εξηγήσω το όραμά μας και να τους προσκαλέσω να γίνουν αρωγοί αλλά και συνεργάτες. Οι καλές συνεργασίες στήνονται μόνο με συναντήσεις από κοντά, πρόσωπο με πρόσωπο, και όχι μέσω τηλεδιασκέψεων μέσω zoom και teams.

Αφού «οργώσουμε» την Ελλάδα και βρούμε τους προμηθευτές μας, τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Μια αποθήκη στην Αθήνα, μεταφορά με καράβι από Πειραιά στο Δουβλίνο (για να έχουμε το ελάχιστο κόστος μεταφορικών) και από εκεί στα μαγαζιά μας εδώ»

Ο Γιάννης Ζαμπετάκης και οι “Τροφιματζήδες”του, καλούν τους παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με την ομάδα της Ιρλανδίας, μέσω email στο funfood16@gmail.com.